Nuevas Tecnologías de Trabajo cooperativo


e-books i 1×1 by guim
septiembre 6, 2010, 7:18 am
Filed under: Actualidad, Aula, Crítica, e-books, Tecnología

e-llibres (eh!)

El dia que teníem libres nous a l’escola era tot un esdeveniment, primer venien a entregar-los uns companys mes grans que nosaltres, tots els miràvem amb por de les coses noves que tindríem d’aprendre, després, amb el anys teníem unes llites i anàvem a comprar-los a les llibreries.
Podria dir-ne moltes coses, un conjunt de rituals que el temps guarda com a records en reconets de la memòria.
Els alumnes d’avui esperen amb il·lusió el dia del nou curs, amb ordinadors nous alguns, amb material nou altres, però quan els miro es detesten alguns del meus records, hi han coses que difícilment canvien, ho faran les formes, però moltes altres segueixen camins semblants.
Passat un temps, diferent per cadascun del meus companys i companyes, els libres ja eren un altre cosa: no feien l’olor de nous, les punts de les pàgines s’havien doblegat misteriosament i algunes imatges tenien embelliments curiosos, barbes i mostatxos feien més boniques les figures de reis, reines i conqueridors, algunes pàgines s’havien omplert de ratlles i els llibres s’havien personalitzat segons el seu propietari o propietària.
Amb el temps i la maduresa dels anys les pàgines s’omplien de subratlles que dictava el professor i d’aquesta manera era més fàcil d’estudiar i de treballar.
No defenso pas la tècnica d’alguns de dictar el que calia subratllar, però després l’he fet servir indicant el que creia important a moltes de les meves lectures, ho fet jo, no m’ha dictat ningú!
El que si crec que és molt important és la personalització del llibre: els libres tenen olor, color, tacte i altres elements que els identifiquen com a personals: el llom, les tapes, el format i altres elements, d’aquesta manera els recordem i els podem localitzar a les nostres estanteries.
Miro la meva biblioteca actual de llibre digitals: els localitzo pel seu color, la seva imatge i elements diversos del seu exterior, en quant els obro veig la seva tipografia, el format de la pàgina, les meves anotacions i elements que em fan familiar cadascun les meus e-books.
Si miro el que diuen molts llibres electrònics de molts dels alumnes actuals, els del 1×1, aquest projecte que crec fantàstic!, me’n adono les novetats que tenen:
Els llibres són com si fossin de paper, impecables, perfectes, amb imatges, amb só, amb vídeos, quina meravella!.
Però tenen un problema greu: molts llibres estan morts!
No es pot anotar cap idea sobre el text.
No es pot subratllar
No puc posar punts las llibres
I tampoc puc posar marcadors, ni compartir-los o enviar fragments o comentaris per correu.
Quina pena!
Jo que creia que els nous alumnes tindrien nous libres i em trobo que no, que no ha canviat gaire, que els libres segueixen iguals el primer dia que després d’un parell de mesos!

Anuncios

Dejar un comentario so far
Deja un comentarioResponder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %sA %d blogueros les gusta esto: